Posted by  | 9.28.2010  at 11:14 AM  

cara nak masukkan 'read more' ke dalam blogspot

semakin kusut fikiran bila terlalu banyak tutorial untuk cara masukkan 'read more' ke dalam post / entri kita....
aku sendiri yang baru bertatih2 ni pening juga kepala....
akhirnya aky temui cara yang amat mudah....
kerana blogspot pon sudah sediakan cara mudah untuk buat read more tu tanpa perlu edit mana2 pada template html kita


Login blog melalui blogger in draft . Nak kenal dashboard draft atau dashboard biasa, lihat logo Blogger yang berwarna biru. Itu tandanya kita berada di Dashboard in Draft.


Klik New Post > tulis entri mcm biasa sampai siap. Pada perenggan yang mahu kita buat ‘read more’ – klik tab ‘insert jump break’ yang berada di kanan entri post tadi.
Pastikan entri post dalam posisi – compose.

Atau pada posisi Edit HTML mode tambah code <!– more –> dimana-mana perenggan yang kita kehendaki.

Publish Post seperti biasa.

tk jadi pulak? ikuti cara di bawah ni pulak...
apapun kena try n error....

Layout > Edit HTML > tick Expand Widget Templates

<data:post.body/>
Delete code di bawahnya dan ganti dengan code ini
<b:if cond=’data:post.hasJumpLink’>
<div class=’jump-link’>
<a expr:href=’data:post.url + “#more”‘><data:post.jumpText/></a>
</div>
</b:if >


mesti berjaya punya lah.....
kalu ada apa2 tak faham or salah mana2 antar la komen yeik....
learning process in progress

Submit Express Inc.Search Engine Optimization
Related Posts with Thumbnails

dimanakah aku?

review http://mrsaqur.blogspot.com on alexa.com