Posted by  | 10.15.2010  at 4:11 PM  

jiran kawan2

tak tau nak conteng pasal apa hari. tapi yang pastinya mood aku memang tengah serabut sekarang. pasal poket yang tak berapa nak kembang, pasal student-student yang kadang-kadang boleh buat aku sampai rasa nak menangis......
tapi ini bukan cerita yang nak aku share today. sebab i'm really not in mood nak cakap pasal tu....
bila saja bercerita tentang kejiranan. aku rasa sangat bertuah sebab dapat tinggal dalam kawasan kejiranan yang baik... (maybe sebab aku ni pon seorang jiran yang baik haha). masa last week untuk hari raya, siap buat makan-makan lagi kat kawasan belakang blok.semua pengjhuni di 2 barisan tu hadir. kongsi-kongsi duit lagi.... memang best. sayang rasanya kalau kena pindah nanti. dah berada dalam zon selesa kat sini huhu
masa aku sedang menaip ni my 'orang atasan' ada dalam ofis aku... wakaka tak guna nya pekerja kan? masih boleh berblog-blogging time gini haha.
dia ada cerita perihal kejiranannya yang begitu teru katanya lah
ada yang tak suka apabila dia start cabut rumput. sebab nanti mesti akan berlaku pembakaran terbuka. hek elh banyak mana la sangat rumput depan rumah taman tu ha. kangkang kerapun luas lagi lagi lamannya tu. bila this person start jer cabut rumput, ha jirannya pon mulalah datang hinggap and tanya
"hey, u buat apa tu? nanti rumput tu u nak bakar ke?"
so this person pon hangguk jer lakan . nak buat apa lagi
" u tak boleh bakar, nanti habis rumah i berhabuk"
this person timbul sedikit tanda tanya. ooo ada larangan eik. coz setahunya jabatan alam sekitar memang dah tetapkan undang-undang. pembakaran boleh dibuka but not lebih dari jam 6 petang. yang paling sengal ialah jiran tu adalah jiran jauh. bukannya dok sebelah rumah pon.
dan satu ayat this person yang aku suka adalah
"u cannot go to other person and told them what to do, because everybody have their own way to handle their live"
dan ayat lagi best
" kalau kau nampak orang sebelah kau berdiri dengan kepala ke bawah, kau tak boleh kata- hey u standing in a wrong position." aku senyum jer time ni sweet la this person.
this person sambung lagi
" maybe orang itu sedang lakukan yoga"
hahahah aku tak tahan gelak dah... dia ni memang lawak

apapun memang hidup berjiran ni ada macam-macam kerenah. it's not only the way we treat our neighbour, but how we accept them as a part of our daily life.....

p/s: harap-harap akan sentiasa jumpa dengan jiran-jiran yang best. a lot of thankzzz and also muassssssch to jiran tetanggaku di manjung

2 Budak Tomey:

ika~~ said...

adakah haji yg dmaksudkan?
hehehe

pN.rOs said...

@ika~~
no lah... takkan tuan haji sudi menjenguk ofisku haha
miss grace.. dia kan lawak sket bila bercerita

Submit Express Inc.Search Engine Optimization
Related Posts with Thumbnails

dimanakah aku?

review http://mrsaqur.blogspot.com on alexa.com