Posted by  | 10.07.2010  at 5:09 PM  

cara buat menu pada navigation bar

Ini adalah contoh butang yang akan terpapar di blog anda tu. untuk apa? ia adalah untuk memudahkan pengunjung yang melawati blog dan ia akan nampak tersusun dan sedap mata memandang.

Jangan lupa save kod HTML anda pada notepad atas langkah berjaga-jaga.

2 perkara yang perlu lakukan:-

1) Ubah kod HTML blog
2) Buat HTML/Javascript widget baru pada blog korang.

Langkah 1
Pergi ke 'Edit Template HTML' dan cari kod ini </b:skin>
p/s: senang je. pegi ke design -> html -> expand -> klik kat keyboad korang ctrl F. bila keluar kolum find kat atas belah kanan nanti cari lah </b:skin> ni
Kemudian copy kod seperti di bawah

a.navigation {
background: #000000;
color: #ffffff;
margin: 1px;
padding: 5px 35px 5px 5px;
border-width: 0;
text-transform: uppercase;
text-decoration: none;
font-weight: bold;
}
a.navigation:hover {
background: #5d5d54;
text-decoration: none;
}

kemudian paste kan ia sebelum kod </b:skin> (betul-betul sebelum </b:skin> )

p/s: Korang boleh ubah warna background dan text mengikut warna korang

Langkah 2

Buat HTML/Javascript widget baru
klik Layout>Add a Gadget>HTML/Javascript
Kemudian copy dan paste kod di bawah ke dalam HTML/Javascript.(biarkan ruang title kosong)

<a class="navigation" href=http://link-url-anda.blogspot.com">Utama</a>
<a class="navigation" href=http://link-url-anda.blogspot.com">Tutorial</a>
<a class="navigation" href=http://link-url-anda.blogspot.com">Stuff Percuma</a>
p/s:
untuk link url tu anda kena letak url blog anda atau url ke link anda lah.....
dan perktaan yang warna merah tu untuk tajuk setiap page anda tu

1 Budak Tomey:

saif ask said...

terima kasih atas infonye...

Submit Express Inc.Search Engine Optimization
Related Posts with Thumbnails

dimanakah aku?

review http://mrsaqur.blogspot.com on alexa.com