Posted by  | 12.27.2010  at 12:13 PM  

cara nak buat scroll box bergambar

salam...
tutorial mudah ya....
sebelum ni i ada buat tutorial berkenaan membuat scroll box yang boleh diruk di SINI
hari cuma nak update tutorial tu ajer...
cuma nak tambahkan background pada scroll box tu
macam kat bawah ni ha


comel comot cute
comel comot cute
comel comot cute
comel comot cute
comel comot cute
comel comot cute
comel comot cute

ok..... jum blajar..... hehehe....


tak susah pon....
copy and paste ajer kot di bawah ni di dalam posting anda....



<div style="overflow: auto; width: 300px; height: 110px;background-color: #ffffff; background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat; background-position:left top;background-image:url(http://dl8.glitter-graphics.net/pub/434/434518xlbzh5vtds.gif); text-align: justify; padding:5px; border: 2px solid#80FF00;"> comel comot cute
comel comot cute
comel comot cute
comel comot cute
comel comot cute
comel comot cute
comel comot cute </div>


hello....
- width: 300px; height: 110px yang ni... untuk lebar (width) dan tinggi (height) leh la tukar ke saiz yang u ol nak ye
- yang diwarnakan biru tu masukkan url gambar yang u ol nak
- yang warna pink tu ayat yang u ol nak masukkan dalam box tu nanti.... jangan tertinggal penutup </div> tu plak... kang tak jadi scroll box u ol tu....
- yang ni background-position:left top pula untuk posisi atau tempat gambar yang u ol nak tu. boleh tukar ke left bottom, right top atau right bottom. biasanya gambar yang digunakan tu bersaiz kecil. kalau saiz besar akan penuhi box pula nanti.....
- kalau nak masukkan gambar penuh abaikan kode yang diatas ni ( background-position)

 
p/s: kalau nak gambar yang kecil, carilah di google dan perhatikan saiznya k....

9 Budak Tomey:

fatin hanani said...

hehe mana da ..
xmo la sedh hehehe
^_^

krole said...

wuahhh tutorial yg bgui ros~

Ummi Izzah said...

pandai betul pn ros nie..

pN.rOs said...

@fatin hanani
sedey la sket2 hehe

pN.rOs said...

@krole
mekasih incik krole

pN.rOs said...

@Ummi Izzah
maner ader pandai... suka2 je godex2 hehe

S90 said...

Thanks for the tutorial puan. Sangat membantu.

pN.rOs said...

@S90
trimas juga sudi singgah

S90 said...

Sama-sama.

Submit Express Inc.Search Engine Optimization
Related Posts with Thumbnails

dimanakah aku?

review http://mrsaqur.blogspot.com on alexa.com