Posted by  | 12.23.2010  at 9:48 AM  

macamana nak buang broken link

salam and good morning malaysia.....
esok da jumaat... then boleh cuti yeayyyyyy... sanagt bersemangat bila fikir nak cuti.....
dalam dok semangat nih, ada masalah yang berlegar-legar di kotak mindaku ececeh...
semalam aku jalan-jalan di blog otai kakjie a.k.a BLOG KUJIE and telah pon baca berkenaan broken link yang sebenarnya memberi impak besar pada blog kita di mata SEO atau carian. memang memeningkan otakku yang sudah sedia serabut nih. dah la aku bab-bab blogging ni very the slow ....
aku pun mengikutilah ajaran di blog terbabit dengan menge'check' url blog ni di SINI iaitu 1 laman web (toolsforest) yang menyediakan langkah untuk memeriksa broken link nih....


masalahnya, bila dah masuk ke sana, dan insert my url blog
dah keluarpun result cariannya.........
lepastu?....
aku tak tau dah nak buat apa.
memanglah kena unlink manually.

  • tapi yang mana satu yang nak kena unlink nya?
  • macamana nak unlink kan tu?
  • kena taip url yang tertera tu di carian google ke?
aku memang tak paham part ni....
serius nih....
aku mau minta bantuan kawan2... boleh ker?
ajarkan aku cara nak buang dead link atau link yang damage ni
sebelumtu ajarkan aku dulu yang mana satu link yang kena buangnya?

ni contoh link yang diperoleh hasil dari carian kat website tu


ha
1 , 2, 3...
yang mana satu yang rosak tu?

dan macamana nak buang kalau yang rosak tu?

plizzzzzzzzzzzzzzzzzzz... really perlukan bantuan nih....

oh ada lagi ni


6 Budak Tomey:

suffer8zine said...

uikk kak ros dah guna komen normal da? hehe nice tutorial!

Terkini : 3 Negeri Paling Subur dan Jumlah Terkini Penduduk Malaysia

Kujie said...

yang OK tu tak payah buang - dia bagi code 200


yang bad yang yg moved permanent tu link tu dah mati, broken link..yang tu kena buang

tang mana link tu ada kt blog kita, cuba klik


blogspot kena buat manual..buang link2 yg perlu secara manual...

kalau wordpress guna plugin , dia cuma unlink kat dashboard je

pN.rOs said...

@suffer8zine
aah/...... sebab lambat sangat nak loading huhu

pN.rOs said...

@Kujie

ooo gitu... jap tengah terai heheh
mekasih kak jie

Kisah Cinta Kita said...

nk buang broken link tue, anda boleh pergi ke webmaster tool>site configuratio>crawler access>new removal request>masukkan url broken link>tick>submit

sha my heart said...

saya pun tengah mencari juga cara-cara nak buang ni. nak lawat kak kujie la..

Submit Express Inc.Search Engine Optimization
Related Posts with Thumbnails

dimanakah aku?

review http://mrsaqur.blogspot.com on alexa.com